Super szybki dżem truskawkowy
Ewa z bloga MOJE TWORY PRZETWORY podczas sezonu kupuje codziennie aż po 2 łubianki truskawek i przerabia je natychmiast jedną po drugiej. Za najlepszą uważa truskawkę kaszubską …
Jeśli chodzi o przetwory to najwięcej robię po prostu zwykłego dżemu, który jest uwielbiany przez całą moją rodzinę. Tylko przy wykonaniu dżemu używam żelfixu, gdyż wtedy bardzo szybko się go robi – w około 30 minut począwszy od umycia i obrania truskawek, a zakończywszy na zamknięciu ich w słoiku. Dodatkowo taki dżem jest jasny, bo tylko chwilę poddawany obróbce termicznej i ma duże kawałki truskawek.
Czy wiecie, że truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut? Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, a także poprawia przemianę materii … jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. Oto mój przepis na
SUPER SZYBKI DŻEM TRUSKAWKOWY
Składniki:
• 2 kg truskawek – (waga bez szypułek) już umytych i obranych
• 800 g cukru
• 2 żelfixy 2:1
Z 2 kg truskawek otrzymamy 9 słoików o pojemności 350 ml
Przygotowanie:
• do dużego garnka wsypujemy obrane i pokrojone na pół ( lub na ćwiatrki jeśli są duże) truskawki, zasypujemy je żelfixem, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania;
• zmniejszamy ogień, dodajemy cukier, doprowadzamy znowu do wrzenia i chwilę gotujemy ciągle mieszając – około 3-4 minut;
• zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż do zaniknięcia piany, a następnie przelewamy do słoików, mocno zakręcamy, stawiamy do góry nogami na kilka minut;
• dla pewności dżemy można dodatkowo zapasteryzować ( przez około 15 minut), ale ja tego nigdy nie robię. Smacznego!
Więcej przepysznych przepisów na blogu Moje Twory Przetwory.