Ogórecznik – wszechstronna roślina ogrodowa
Ogórecznik (Borago officinalis) to łatwa w uprawie jednoroczna roślina, która w czerwcu i lipcu okrywa się chmarą urokliwych, niebieskich i różowych kwiatów. W dobrych warunkach osiąga około 80- 100 cm wysokości i dość szeroko się rozrasta, dlatego dla poszczególnych egzemplarzy musimy zarezerwować sporo miejsca. Ogórecznik bywa sadzony w warzywniku lub w ogrodzie ziołowym, ponieważ jego liście i kwiaty o charakterystycznym ogórkowym posmaku, można wykorzystywać jako dodatki do sałatek, zup i sosów. Z powodzeniem można go też posiać w ogrodzie ozdobnym o wiejskim charakterze, gdzie wspaniale komponuje się z wieloma kwiatami, np. z makami lub różami, które doskonale prezentują się na tle tej ciekawej rośliny. Ogórecznik ma również tę zaletę, że przyciąga pszczoły, dlatego w pogodne dni w jego otoczeniu rozlega się nieustanne brzęczenie owadów.
Ogórecznik jest rośliną miododajną
Jak uprawiać ogórecznik
Nasiona ogórecznika wysiewamy wprost do gruntu na przełomie kwietnia i maja. Minimalny odstęp pomiędzy roślinami to 30 cm. Ogórecznik nie jest wybredny co do gleby, o ile jest przepuszczalna, ale oczywiście lepiej rośnie i obficiej kwitnie na glebach zasobnych w próchnicę. Najlepiej się czuje na miejscach słonecznych, toleruje także półcień, choć wtedy ma tendencję do pokładania pędów. Jest rośliną dość odporną na choroby i ataki szkodników, dlatego jego uprawa zwykle nie przysparza kłopotów. Jedynym problemem może być nadmierny rozrost poszczególnych roślin, dlatego czasami potrzebne jest przycinanie pędów, które pozwoli na uzyskanie roślin o bardziej zwartym pokroju. Podobnie działa zbiór wierzchołków pędów i kwiatów dla celów kulinarnych. Ogórecznik jest rośliną sezonową, nieodporną na mróz, dlatego jesienią znika z ogrodu. Jednak już następnej wiosny może nieoczekiwanie pojawić się znowu, ponieważ posiada dużą łatwość rozsiewania się z nasion zimujących w glebie. Nasiona ogórecznika możemy również zebrać sami bezpośrednio z roślin. Dojrzałość zbiorczą osiągają po zbrązowieniu.
Jak wykorzystać ogórecznik
Najprościej poprzez zbiór górnych listków i kwiatów, które dobrze smakują jako dodatek do sałat, zup warzywnych i sosów. Listki i kwiaty umieszczamy również w kanapkach oraz jako dekorację do napojów. Błękitne i różowe kwiaty ogórecznika pięknie wyglądają zamrożone w kostkach lodu.