ange76

Odpowiedź forum utworzona

Oglądasz 15 wpisów - 1 z 15 (wszystkich: 6,849)
  • Posted In:


  • Członek
    #9463

    Mimo deszczowej i zimnej wiosny kwiaty wiosenne jakoś sobie radzą. Jeśli mam chociaż chwilę (i właśnie nie pada), to wychodzę, żeby pooglądać pierwsze narcyzy i pierwisnki. U mnie zakwitły też hiacynty. Jak trochę poświeci słońce, to zapach jest przecudny. I wszędzie kręcą się pszczoły i trzmiele.

    in reply to: Kwiaty w moim ogrodzie

    Uczestnik
    #9725

    pięknie 🙂

    in reply to: Kwiaty w moim ogrodzie

    Członek
    #9465

    Oto dwie fotki ślicznych podpórek do róż z ogrodu The Laurent-Perrier Bicentenary Garden. Według przewodnika są one zrobione z leszczyny – wydaje mi się jednak, że jest to wierzba …
    Odmiana róż to ‘Louise Odier’


    Członek
    #9726

    I jeszcze jedna:


    Uczestnik
    #9493

    Napiszę Wam kilka słów jak uprawiam swoje dynie -jako początkująca ogrodniczka z dwuletnim stażem.

    -Dynie sadzę przeważnie z rozsady(mieszkam na chłodnych krańcach Polski)(chociaż zawsze kilka nasion wrzucam wprost do ziemi-na grządkę.) Nasiona sieję ok. 15-25 kwietnia do dużych kubeczków o poj. 0,3 l.- po śmietanie czy jogurtach lub plastikowych doniczek.Pojemniki trzeba dobrać tak aby potem nie było trudności z wyjmowaniem roślin-dyniowate są bardzo wrażliwe na uszkodzenia korzeni.
    – Jeśli nie mamy dobrych warunków świetlnych czy cieplnych w domu do siania nasion, to warto ten czasu nieco przesunąć bliżej maja. Wsypuję do nich ziemię do sadzonek lub zwykłą ogrodniczą. Nasiona powinny mieć ciepło, optymalna temperatura to 25 st. C., ziemia powinna być wilgotna.
    UWAGA! Gdy jest zimno, to nasiona zamiast kiełkować zaczynają gnić(to samo dotyczy siania bezpośrednio w gruncie). Najpierw można postawić doniczki w ciemnym miejscu, gdy pojawiają się kiełki-przenieść do światła.I cieszyć się jak rosną nam roślinki,pamiętając o delikatnym podlewaniu.
    – Wysadzam sadzonki do ziemi ok. 15 do 20 maja, gdy miną przymrozki. Wysadzam wyłącznie zahartowane rośliny. )wcześniej przez kilka dni wynoszę je na powietrze,na noc chowam).
    -Oczywiście można też nasiona siać od razu do ziemi, najlepiej ok. 10 maja, ale wg mnie nie jest to najlepszy sposób.
    – Sadzonki sadzę nieco głębiej niż rosły w doniczkach, do dołków wlewam nieco wody. Przykrywam młode roślinki białą włókniną-mają cieplej i szybciej rosną.Rozmieszczam je w rozstawie ok.1X1 lub trochę więcej( w zależności ile mam miejsca-czasem muszę scinąć i potem porozkładać pędy na rożne strony świata)
    -Ja sadzę swoje dynie (cukinie też) w kompostowniku(dynie są bardzo żarłoczne i dodatkowo mają zapewnione tam ciepło) .Potem zdejmuję osłony i pozwalam im rosnąć jak chcą.Przeważnie ‚idą’ do sąsiada na ugór bo ja mam obok ogródek warzywny i nie bardzo miejsce na ich ‚swawole’.)Wiem,że nie powinno się obsadzać kompostownika roślinami-tak wyczytałam w poradnikach ogrodniczych-aby nie osłabiać jego mocy…ale ja robię inaczej,a kompost i tak zużywam potem wysypując na grządki razem z odleżałym obornikiem i warzywa dobrze rosną…
    – W przypadku dyń o długim okresie wegetacji (powyżej 120 dni) zaleca się sadzenie sadzonek na pasie czarnej agrotkaniny i przykrycie ich białą włóknina, którą zdejmujemy, gdy rośliny zaczynają kwitnąć(dotyczy to głównie chłodnych regionów Polski). Dzięki temu zabiegowi rośliny szybciej zaczynają wydawać owoce. W Polsce przymrozki bywają już w połowie września (choć też są takie jesienie, gdy pierwszy przymrozek jest dopiero np. w połowie października), więc dynie o bardzo długim okresie wegetacji mogłyby nie zdążyć zawiązać i wydać owoców.
     -Dynia nie jest trudna w uprawie, wymaga tylko dobrej, żyznej ziemi(wystarczy w dołek wsypać ziemię ogrodniczą wymieszaną z obornikiem)-przy słabej ziemi dynia wyda słabe plony, owoców będzie mało i mogą być niewyrośnięte.
    – Dobre jest zasilenie roślin w czasie ich wzrostu gnojówką z pokrzywy.Ja zasilam dwa razy- pierwszy raz jak rośliny zaczynają kwitnąć, drugi, jak zaczynają zawiązywać owoce. Nawożenie kończymy w drugiej połowie lipca, bo późno nawożone owoce słabo się przechowują. Dynia rośnie na każdej ziemi, poza bardzo zimną i ze stojącą wodą. Dynia musi rosnąć w pełnym słońcu, im mniej słońca, tym mniej owoców.
    -No i teraz o kwitnieniu…Wyczytałam o tym niedawno i się dzielę informacją :Jeżeli nam zależy na czystości gatunku ,a uprawiamy u siebie kilka odmian dyń to niestety musimy dynie zapylać ręcznie .Wystarczy wybrać jeden kwiat żeński, z którego owoc -dynia ma być przeznaczona do dalszej uprawy i zapylić go kwiatem męskim.(jeżeli kogoś to będzie interesowało to piszcie-powiem co i jak).W innych przypadkach nie zawracamy sobie głowy ręcznym zapylaniem.Owady są bardzo pracowite i zrobią to za nas.
    – Dynia jest bardzo wrażliwa na przymrozki, wszystkie owoce muszą być zebrane zanim temperatura nie spadanie w okolice 3 st C. Nawet lekko przemrożone dynie szybko się psują i trzeba je od razu zużyć.
     -Przy zbiorze dyń trzeba pamiętać, by obcinać owoce z ogonkami i nigdy za ogonki nie nosić. Dynia pozbawiona ogonka zaczyna się szybko psuć i nie nadaje się do przechowywania.
    – Około połowy sierpnia warto przyciąć nowe pędy dyni powyżej drugiego liścia licząc od ostatniego owocu, by już nie zawiązywała owoców. Po obcięciu pędów cała energia rośliny idzie wtedy w przyrost i dojrzewanie istniejących już owoców, a nie w tworzenie nowych.
    – Owoce zbieram gdy skórka zaczyna twardnieć, widać to po tym, że trudniej jest wbić paznokieć. Owoce nie rosną już i nie zmieniają koloru, mogą też być lekko matowe, przy stukaniu wydają pusty dźwięk.
    – Dynie po zerwaniu muszą poleżeć na słońcu (lub pomieszczeniu, w ciepłym miejscu) ok. 7-10 dni. Dynie, które od razu są włożone do piwnicy dużo krócej się przechowują, łatwo gniją, warto więc dbać o ich leżakowanie na słońcu lub w ciepłym pomieszczeniu. Ich skórka wtedy twardnieje, małe ranki dobrze się zabliźniają i zasychają.
    – Zbiory dyń można zaczynać od drugiej połowy sierpnia (dynie jak Hokkaido, o okresie wegetacji ok. 90-95 dni). Pozostałe zbieramy we wrześniu, tak, by przed przymrozkami wszystkie owoce zostały zabrane z pola.
     – Przy upalnym,suchym lecie- dynie przechowują się bez problemów.(Ja jadłam jeszcze w maju swoje dynie ). Przy latach bardzo deszczowych, gdy deszcz jest codziennie, kwiaty nie są zapylane przez owady i zbiory są mniejsze. Rośliny takie rosną bujnie, mają dużo zielonych liści, a mało owoców. Takie dynie mogą się też słabiej przechowywać.

    I to by było…prawie wszystko o mojej uprawie dyń.
    W razie niejasności piszcie-jak będę wiedziała chętnie odpowiem.
    Julia

     


    Uczestnik
    #9494

    Kasiu,dzięki Kobieto za pomoc w załączeniu zdjęć i rozbiciu tekstu!!!!Kasiu jesteś Wielka!

    in reply to: DYNIE – ODMIANY

    Członek
    #10182

    Bardzo bardzo ciekwy wpis i zgadzam się ze wszystkim na tysiąć procent. Też zawsze wysiewam do małych doniczek i wysadzam na miejsca stałe do ogrodu już spore siewki.

    W miejscu sadzenia dyni zawsze rzucamy taczkę przekompostowanego obornika i w środeczku wbijamy kijek, który później pomoże nam ustalić gdzie jest pęd główny przy podlewaniu i dokarmianiu – jak dynia będzie miała już sporo liści to zrudno jest do tego dojść!

    Gnojówka z pokrzywy podlewamy na samym początku dla wytworzenia bujnych liści – ale potem w celu zawiązania kwiatostanu i owoców podlewamy z gnojówką z żywokostu. Dynie są super – wszystkim polecam!


    Członek
    #10208

    Na prośbę Julii rozbijam artykuł na łatwiejsze do ‚zjedzenia’ kawałki 😉

    in reply to: DYNIE – ODMIANY

    Członek
    #10209

    HOKKAIDO / UCHIKI KURI / RED KURI Odmiana wczesna Okres wegetacji-90-95 dni Okres przechowywania 6-8 miesięcy Owoce wielkości 0,5-3 kg. Hokkaido jest najbardziej znaną i poszukiwaną odmianą . Ma piękne,intensywne,pomarańczowe wybarwienie związane z dużą ilością karotenu.Pomarańczowy barwnik zawiera też luteinę-pozytywnie wpływa na wzrok,chroni przed promieniowaniem fioletowym,ma własności antyrakowe. Zarówno skórka jak i miąższ mają intensywnie pomarańczową barwę. Dynia bardzo wydajna.Zawiązuje się sporo owoców(4-8) na jednym pędzie.Bardzo wygodna -ze względu na niedużą wielkość owoców przeważnie w całości jest konsumowana. Szczególną cechą tej dyni jest to,że nie trzeba jej obierać ze skórki w czasie obróbki cieplnej(gotowanie,pieczenie itp). Należy do najsmaczniejszych dyń,mających wszechstronne wykorzystanie w kuchni. Smaczna jest pokrojona w plastry-pieczona z odrobiną oliwy i czosnku a potem skropiona sokiem z cytryny lub octem balsamicznym/jabłkowym/owocowym. Z dyni można robić doskonałe zupy( na słodko/ostro/wytrawnie-dodając mleko kokosowe,curry,chili,imbir i inne ulubione dodatki).Dżemy są dodawane do ciast drożdżowych,ciasteczek,muffinek,bułek,chleba.Doskonała jest do wszelkich surówek/sałatek – z ryżem,białą kapustą kiszoną,jabłkami. Idealne warzywo dla dzieci!

    in reply to: DYNIE – ODMIANY

    Członek
    #10210

    GUATEMALAN BLUE BANANA Odmiana wczesna. Okres wegetacji 90-95 dni Okres przechowywania -do 6-u miesięcy. Owoc tej dyni ma kształt pękatego banana w zielonym kolorze z jaśniejszymi smugami.Miąższ ma smaczny, gruby, jędrny o żółtej barwie. Odmiana bardzo wydajna.Owoce osiągają wagę ok.5 kg Owoce należy zbierać gdy mają stwardniała skórkę.Rośnie szybko i jest dość plenna( 3-6 owoców na pędzie). Jest bardzo smaczna-pieczona ,w risotto, w gulaszu,jako dodatek do zup i zapiekanek.

    in reply to: DYNIE – ODMIANY

    Członek
    #10211

    TRIAMBLE /TRISTAR / SHAMROCK Odmiana późna. Okres wegetacji 110-120 dni. Okres przechowywania-długi! -bez utraty swoich wartości-smaku,jędrności,wyglądu-(wg Ammy Goldman nawet dwa lata!) -u mnie leżała ponad rok!i się nie zepsuła-zjedliśmy ją Odmiana bardzo stara,rzadka,z rodowodem sięgającym Australii i Urugwaju. Owoce -skórka- są koloru niebiesko-zielonego.Skórkę ma bardzo mocną,twardą i gładką.Miąższ jest gruby,zwięzły,suchy o pomarańczowym kolorze-słodki. Owoce osiągają wagę do 10 kg i mają małą komorę nasienną-czasem nie ma jej wcale. Odmiana ta jest bardzo uniwersalna w kuchni-może być używana do dań na słodko, słono, na surowo, pieczona ,gotowana, duszona.

    in reply to: DYNIE – ODMIANY

    Członek
    #10213

    THELMA SANDERS / ROSTI Odmiana wczesna. Okres wegetacji 85 dni. Okres przechowywania 4-8 miesięcy. Odmiana pochodzi z USA. Owoce tej dyni mają kolor kremowy-do jasnego złota-przypominają głęboko prążkowane żołędzie i dorastają do wagi 2kg. Miąższ mają delikatny,kremowy , gruby o smaku orzechów laskowych i kasztanów- o doskonałej konsystencji. Dynia bardzo plenna. Dynia ta należy do dyn typu Acorn -używanych często do dań faszerowanych i zapiekanych.Szwajcarzy robią z niej tradycyjne placki ‚ziemniaczane’. Wspaniała jest do pieczenia(można przekroić ją na pół,skropić oliwą i posypać ulubionymi przyprawami/ziołami i upiec w piekarniku-pycha!

    in reply to: DYNIE – ODMIANY

    Członek
    #10214

    BURGESS BUTTERCUP Odmiana wczesna. Okres wegetacji 95 dni. Okres przechowywania 3-4 miesiące Idealna dynia do małych ogrodów.Daje dobry plon nawet przy niesprzyjąjacej pogodzie. Owoce mają ciekawy kształt- zielonego ,spłaszczonego turbana z szarym zakończeniem (czapeczką). Miąższ jest słodki,suchy ,bezwłóknisty , pomarańczowy, drobnoziarnisty o doskonałym bogatym smaku(należy do najlepszych smakowo odmian). Można jeść ze skórką. Ulubiona dynia angielska. Na jednej roślinie występuje ok.4-5 owoców o wadze 3-5 kg. Wspaniale smakuje pieczona -na słodko-polana syropem klonowym, miodem posypana prażonymi orzechami lub z dodatkiem innych przypraw. Owoce zbieramy gdy skórka jest stwardniała.

    in reply to: DYNIE – ODMIANY

    Członek
    #10215

    Niesamowite opisy, bardzo praktyczne – ale pamiętajcie, że to robota Julii! Pozdrawiam, Kasia

    in reply to: DYNIE – ODMIANY

    Członek
    #10163

    HOKKAIDO jest śliczna, aleTRIAMBLE /TRISTAR / SHAMROCK bardzo pyszna!!!

    in reply to: DYNIE – ODMIANY
Oglądasz 15 wpisów - 1 z 15 (wszystkich: 6,849)
test

You might also like More from author