Początkujący ogrodnik prosi o nasionka :)

Homepage Fora Klub Pożądanego Nasionka 2021 Początkujący ogrodnik prosi o nasionka :)

• Posted In: Klub Pożądanego Nasionka 2021

• Uczestnik

Cześć Ogrodniczki i Ogrodnicy!
    Z tej strony Tomek…początkujący ogrodnik mimo, że już swoje lata ma 😉
    Dopiero 2 sezony bawię się w ogrodnictwo, więc mój zasób własnych nasion jest bardzo skromny (nie licząc tych kupnych) i dlatego chętnie przygarnę nasionka-sieroty 😉 jeśli oczywiście Wam jakieś zostały.
    Pozdrawiam ciepło w ten zimny dzień! 🙂
    Tomek

Opiekun forum

hej Tom Gard – nie ma sprawy, musisz sobie je pozamawiać na poszczególnych podstronach u innych uczestników – baw się dobrze 🙂

Uczestnik

Hello!
    Dziękuję za info…już działam w tym zakresie hihihi…
    Pozdrawia wierny fan (słuchacz i widz) 🙂

Uczestnik

Cześć!
    Przy okazji zbliżających się wielkimi krokami siewów kwiatów/warzyw chciałbym zapytać Was drodzy doświadczeni przyjaciele ogrodnicy o następującą rzecz….jak wiadomo z uwagi na szkodniki lepiej wysadzać do gruntu już podrośnięte roślinki, które wcześniej wysiało się do kuwetek i potem ewentualnie przepikowało i dopiero później do gruntu…stąd moje pytanie: często na opakowaniach nasion wskazany jest tylko termin wysiewu nasionek wprost do gruntu, a jeśli chcę zrobić w ten sposób, że najpierw wysiać w domu i zrobić rozsadę to ile wcześniej (ile tygodni) wysiać nasionka przed terminem wskazanym na opakowaniu jako wysiew do gruntu, żeby było dobrze??
    Z góry dziękuję za pomoc 🙂
    Tomek

Opiekun forum

To zależy. Bo nie wszystko warto siać najpierw na rozsadę. Masz jakieś przykłady takich nasion??

Uczestnik

np.groszek pachnący lub groszek cukrowy. Albo np. onętek (kosmos)…czy lepiej robić z niego rozsady czy bezpośrednio wysiać do gruntu. W zeszłym roku kosmos wysiałem do gruntu i wyrosło go sporo i co prawda ładny ale chyba zbyt duża ilość…robiąc sadzonki chyb lepiej kontroluje się też ilość roślin 🙂

Oglądasz 6 wpisów - 1 z 6 (wszystkich: 6)

Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.