Homepage › Fora › Klub Pożądanego Nasionka 2021 › Gosik – nasiona
-
Posted In: Klub Pożądanego Nasionka 2021
-
poprosze o liatre klosowa
Uwzględniając ostatnie zamówienia pozostały nasiona:
1. liatra kłosowa kol. fioletowy – 7 op.
5. lwia paszcza kol. bordowy – 2 op.
7. pęcherznica kalinolistna bordowa – 3 op.Dziś dodaję:
8. cukinia (kol. zielony) /po 12 nasion/ – 10 op.
9. patison /po 6 nasion/ – 5 op.
10. cukinia okrągła (Tondo di Piacenza) /po 5 nasion/ – 5 op.Zapraszam do składania zamówień 🙂
GOSIK MAM JEŻOWKE BLADĄ RÓŻOWA I RUDBEKIE BŁYSKOTLIWA TYKLO NASIONA NIE ZERWANE MYSLISZ ,ZE JAK TERAZ ZERWE TO POSUSZYC I WYSLAC? SZUKAM RÓWNIEZ NASION JARMUŻU ROSYJSKIEGO I ŻYWOKOSTU ROSYJSKIEGO
asia25011974, trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie czy zbierać jeszcze nasiona czy nie, pewnie zależy to od wielu czynników, głównie atmosferycznych, podejścia ogrodnika, własnych wieloletnich doświadczeń w ogrodze… moim zdaniem powinno zbierać się nasionka jak jest sucho, raczej najpóźniej w październiku, gdy w ciągu dnia przy ładnej słonecznej pogodzie rośliny jeszcze mają szansę obeschnąć z porannej rosy (gdy jeszcze warunki są na tyle suche bądź mało-wilgotne, że nie dane im będzie przemoknąć) oraz by dać im szansę odpowiednio długiego czasu wysuszenia (kilka tygodni) w stałej temperaturze. Teraz jest już grudzień, zapanowały warunki zimowe np. w mojej okolicy od wczoraj zalega śnieg, występuje ujemna temperatura również w dzień. Nasiona mogą być bardzo przemoczone, przemarznięte, mogą też być na nich grzyby (w tym pleśń) czy inne patogeny itd., co może wpłynąć na ich jakość. Czy zbierać? Można spróbować i przekonać się, co z tego wyjdzie, bo przecież ogród to coroczny eksperyment:). Jednak osobiście nie zbierałabym ze względów, o których napisałam wyżej, ale także dla ładnej zimowej rabaty czy dla ptaków, a jeśli ścięłabym, to jedynie na kompost.
Witajcie,
aktualizuję:
1. liatra kłosowa kol. fioletowy – 6 op.
5. lwia paszcza kol. bordowy – 1 op.
7. pęcherznica kalinolistna bordowa – 2 op.
8. cukinia (kol. zielony) /po 12 nasion/ – 8 op.
9. patison /po 6 nasion/ – 3 op.
10. cukinia okrągła (Tondo di Piacenza) /po 5 nasion/ – 3 op.Dziś dodaję:
13. sałata masłowa Mira – 10 op.Poza tym posiadam nasiona:
11. jeżówki żółtej – 2 op.
12. jeżówki różowej – 2 op. ,
które wymienię na nasiona np.: jarmużu rosyjskiego, jarmużu typu scarlet, mizuny zielonej, mizuny bordowej, rudbekii błyskotliwej lub jeżówki bladej, żywokostu, astrów trwałych.
Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.