Hartowanie rozsady

0

Pod koniec maja wielu z nas będzie wysadzać warzywa, zioła oraz kwiaty ciepłolubne na miejsca stałe do ogrodu. Wysiane miesiąc lub dwa wcześniej w warunkach cieplarnianych, nie powinny jednak  zostać wysadzone na zewnątrz bez odpowiedniego przygotowania. Rośliny posadzone  na rabaty, grządki lub do donic w ogrodzie bez uprzedniego zahartowania mogą bardzo ucierpieć, a nawet umrzeć. Nowe warunki środowiskowe osłabią nawet najbardziej odporne rośliny.

Proces harowania trwa zazwyczaj około 10 dni, ale czasami wystarczy okres zaledwie kilku dni. Polega on na systematycznym lecz delikatnym obniżaniu temeperatury, w której znajdują się rośliny. Jeśli rozsady są w szklarni, ogrzewanym inspekcie lub na parapecie – to najlepiej jest zacząć od otwierania lub uchylania okien i drzwi podczas dnia. W nocy temperatury spadają, więc na początku hartowania rośliny trzeba pod wieczór ponowanie zamykać. Po kilku dniach najlepiej jest umieścić rośliny w zimnym inspekcie, którego pokrywę odkrywa się podczas dnia. Zimny inspekt można zastąpić okryciem z agrowłókniny. Po kilka dniach, i jeśli temperatury nocą nie są zbyt niskie można pokusić się na uchylanie pokryw lub podnoszenie agrowłókniny, a nawet zostawianie ich całkowicie otwartych. Na kilka dni przed wysadzeniem rozsadę można nawet umieścić w zacisznym miejscu w ogrodzie.

Obniżanie temperatury połączone jest na ogół z ograniczaniem podlewania, ale bez nadmiernego przesuszania podłoża w doniczkach czy paletach. Pamiętajmy, że na zewnątrz mogą się dodatkowo przesuszać podczas wietrznych dni. Rozsady podlewamy ‘od dołu’ umieszczając je w tacach lub pojemnikach wypełnionych wodą.

Hartowanie wywołuje w roślinach pewne zmiany widoczne gołym okiem: stają się ciemniejsze i bardziej krępe, ich liście pogrubiają się. Zachodzące wewnątrz roślin zmiany zwiększają odporność na niską temperaturę do tego stopnia, że po posadzeniu na miejsca stałe wytrzymują spadki temperatury dochodzące nawet do zerowych temperatur  – w takich warunkach rozsada niezahartowana nie miałaby większych szans na przeżycie.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź